van Papendrecht naar Alblasserdam … over oude en nieuwe wegen (drie)

De volgende ochtend, vrijdag, ontmoeten Evert, Wim en ik op een terras van het Wapen van Alblaserdam, burgemeester Bert Blase, een journaliste van het dagblad de Dordtenaar en een journalist van www. Alblasserdamnieuws.nl. Het is stralend weer; het belooft een mooie dag te worden.
Bert, die tijdelijk ook burgemeester is van Hardinxveld Giessendam en binnen de PvdA bekendheid geniet door de manier waarop hij met humor, souplesse en een ferme hand de landelijke congressen leidt, wil me graag de ontwikkelingen laten zien op ‘Haven Zuid’. In mijn jongensjaren werd de omgeving van de Dam (in de rivier de Alblas) en het Zuiderstek gedomineerd door de scheepswerven van van der Giessen de Noord en de werf van Cornelis Verolme aan de andere kant van de haven. Die werven zijn in de jaren tachtig ten onder gegaan; de bedrijfsterreinen werden gesaneerd en nieuwe ontwikkelingen zijn in gang gezet…
Bert neemt ons mee naar de ingang van het dorp. De sombere fabriekshal van van der Giessen heeft plaats gemaakt voor een mooie brandweerkazerne; de huizen aan de overkant zijn opgeknapt en van lei-linden voorzien. Aan de andere kant van de voormalige scheepwerf is een nieuwe, witte hal van Oceanco zichtbaar. Hier worden de meest luxueuze jachten gebouwd voor de allerrijksten van de aarde. Vier tot vijfhonderd vakmensen hebben er werk gevonden; de zaken gaan voorspoedig. Het bedrijf, eigendom van een inwoner van Oman, is vastbesloten de werf tot grote bloei te brengen. Zodra de mogelijkheden er zijn wil Oceanco een tweede scheepshal openen waar spectaculaire jachten zullen worden gebouwd. Ook een tweede dok wordt wellicht gegraven; daarin zouden de nieuw gebouwde schepen worden afgemeerd; een toekomstige attractie voor het dorp. De eigenaar van de werf heeft burgemeester Bert Blase verzekerd dat de werf in Alblasserdam blijft. “I am here to stay,” zei de Omani in een gesprek en om dat te onderstrepen neemt hij, met andere bedrijven deel in een stichting die evenementen in het dorp mogelijk maakt.
Op een evenementen terrein is een vriendengroep druk met de opbouw van een grote tent voor tweedaags popfestival. Het is de zestiende keer dat Corstiaan en Wieke Kanters en Wim van Halen zijn zestien jaar geleden vanuit de scouting met het feest begonnen. Subsidie krijgen ze niet; een grote ploeg van vrienden en vrijwilligers maakt Alblaspop mogelijk. De eerste avond treden Nederlandstalige artiesten op, Gerard Joling en Wolter Kroes en de tweede dag komen de jongens van Racoon uit Goes en Miss Montreal en bekende DJ’s sluiten het festival op zaterdagavond af. De jongens verwachten meer dan 2000 bezoekers; met de opbrengst van de kaartverkoop hopen ze net uit de kosten te komen.
Bert neemt ons mee naar het voormalig brugwachtershuisje bij de haven. De gemeente heeft dat huisje opgekocht en gerestaureerd. Het is nu verhuurd voor Ilse van der Plas die er een klein café heeft geopend wat tegelijk een toegangspoort is voor alle toeristische attracties die de Alblasserwaard te bieden heeft. Toeristen komen hier aan bijvoorbeeld met de waterbus en kunnen verder met een gehuurde fiets of wat je ook maar wilt. Een bezoek aan de wereldberoemde molens van Kinderdijk of de natuurgebieden in de omgeving zijn dan makkelijk bereikbaar. Bij de Molens van Kinderdijk zorgt ze ook voor de toeristische voorzieningen. De Molens van Kinderdijk behoren tot het werelderfgoed van de Unesco; jaarlijks komen er honderdduizenden toeristen uit de hele wereld op af. Ilse heeft haar eerste jaar achter de rug in het brugwachtershuisje achter de rug en komt uit de kosten, vertelt ze aan Bert. Vol met plannen kijkt ze de toekomst met vertrouwen tegemoet.
“Dat vind ik zo bemoedigend,” zegt Bert terwijl we de brug over steken. “Een lokale onderneemster die kansen ziet in de toeristische ontwikkeling van dit gebied en aan een prachtig plan werkt.”
Aan de overkant van de haven met uitzicht op de Noord zijn appartementen en een eindje verderop is het nieuwe culturele centrum Landvast geopend waarin ook een bioscoop is gevestigd. “Al die nieuwe functies om de jachthaven,” zegt Bert, terwijl we in de richting van de brug over de Noord lopen, markeren de ontwikkelingen van het oude Alblasserdam naar een nieuwe toekomst, nog steeds verbonden met de rivier.”
De financiële situatie in Alblasserdam is weer op orde nadat enkele jaren geleden de tekorten zich hadden opgestapeld en zich een bestuurscrisis onder de vorige burgemeester had voltrokken. Traditioneel vormen de SGP en de PvdA samen het hart van het college van B&W en de gemeenteraad in Alblasserdam.
Wanneer we in de richting van de brug over de Noord lopen, vertelt Bert dat hij als burgemeester altijd belangstelling heeft voor de verhalen van zijn inwoners. In zijn recente boek, ‘Burgemeester van Beroep’ heeft hij die verhalen opgetekend. “Ik ben een burgemeester voor iedereen en je moet in deze tijd denk ik, iedereen open tegemoet treden en elk gesprek aangaan. Je moet ook moeilijke beslissingen aan burgers durven uitleggen, direct en open.”
Samen lopen we de brug over de Noord op, richting Hendrik Ido Ambacht. De bedrijvigheid langs de Noord is indrukwekkend. De Drechtsteden zijn na een periode van teloorgang opgekrabbeld en vormen nu een krachtige industriële en logistieke motor in het rivierengebied. Over de brug nemen we afscheid en ik loop verder over Ambacht naar Zwijndrecht en steek daar met het pontje over naar Dordrecht. Het is een lange tocht, onder een krachtige zon. In Dordt trakteer ik mezelf op poffertjes bij het beroemde etablissement van Visser dat in het begin van de vorige eeuw werd geopend en sindsdien, denk ik, in niets is veranderd.

De vluchtige passage tussen Gorinchem en Dordt tijdens de voettocht vraagt om nader onderzoek. Ik zal, met het oog op mijn verslag in boekvorm de komende maanden hier terugkeren. Ik zou graag meer willen weten van de bedrijven, van de vakbonden, van de arbeidsverhoudingen en het onderwijs. Ook zou ik de afdelingen van de PvdA in de regio willen bezoeken en uitzoeken of de overkoepelende regelingen tussen en van de gemeenten de democratie versterken en hoe zich dat alles verhoudt tot de internationale economische orde.

Geef een reactie