Na de winst… de volgende dag. Van Dordrecht naar Barendrecht (1)

Dordrecht- Barendrecht.- “Bent U ook zo tegen elektriciteit,” vroeg Andries die de Ridder van Zwijndrecht wordt genoemd, terwijl hij zijn ijzerstukken op zijn knieën en armen bevestigde. “Het gaat allemaal zo snel; de mensen zijn zo gejaagd. Dat gaat niet goed, dat gaat niet goed.”
Andries kwam ik tegen langs de oever van de Oude Maas tussen Zwijndrecht en Heerjansdam, daags na de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Andries maakte koffie in een klein karretje op een verroeste houtkachel. “Ik ben van het jaar negen en vijftig; nog van voor er mensen op de maan stonden.”

De vriendelijke Andries is de eerste die ik op mijn voetreis tegenkom van wie je zou verwachten dat hij hoofdpersoon is in een reeks van het vrolijke televisieprogramma Man Bijt Hond. Gekleed in een dikke laag van zwarte lappen en bedekt met ijzeren schouder-, arm-, en beenstukken, doet hij het meest denken aan een verdwaalde tovenaar uit de Middeleeuwen. Binnekort, vertelt Andries, moet hij een lezing houden en wie weet schrijft hij daarna wel een boek over de geschiedenis van de ridders en wijze waarop zij leefden.
Links en rechts van Andries zitten stille mannen naar de punt van hun hengel te turen. Ieder heeft hier zo zijn reden om stil te zitten, te kijken en de dag te vergeten. Ik ben vanochtend vroeg uit Kats vertrokken om per trein vanuit Dordrecht naar Barendrecht te lopen en onderweg de reacties op te tekenen van de uitslag van de tweede Kamer verkiezingen.
In de laatste dagen voor de verkiezing waarschuwde minister-president en VVD lijsttrekker Mark Rutte de bevolking voor de sociaal democraten. Hij noemde de sociaal democraten een gevaar voor het land. De voorbije twee jaar leidde Mark Rutte een regering waarbij ‘rechts de vingers kon aflikken’ en die gedoogd werd door de PVV van Geert Wilders. De Noorse rechtse terrorist Andreas Breivik, die op 22 juli van het vorig jaar een bom plaatste in het centrum van Oslo en vervolgens op Utopia waarbij in het totaal 77 mensen omkwamen, vooral jonge sociaal democraten, baseerde zijn daden mede op de opvattingen en achtergronden van Geert Wilders en zijn PVV.
De uitslag van de verkiezingen zorgde voor een verschuiving van de machtsverhoudingen in Nederland. De liberale VVD veroverde 41 zetels in het parlement; de sociaal democratische PvdA eindigde op 38 zetels; alle andere partijen bleven daarbij in ruime mate achter. Het CDA verloor andermaal bijna de helft van haar aanhang en kwam uit op dertien zetels. Geert Wilders PVV verloor ook aanzienlijk; in plaats van de grootste partij werd ook hij terug geworpen op 15 zetels, evenveel als de Socialistische Partij, die daarmee stabiel bleef.
Als gevolg van de nieuwe verhoudingen in de Tweede Kamer en de aard van het Nederlands politieke bedrijf is het welhaast onvermijdelijk dat VVD en PvdA een nieuw, stabiel kabinet samenstellen. Ik was benieuwd wat de stemming was op de ochtend na de verkiezingen, ging daarom niet naar de feestelijke verkiezingsavond in Paradiso-Amsterdam maar stapte donderdagochtend om tien over acht op mijn fietsje om naar de bushalte aan de voet van de Zeelandbrug te rijden. Mij was verteld dat de weekmarkt op donderdag ochtend in Dordrecht zou zijn; dat bleek niet het geval.
(wordt vervolgd)

Geef een reactie