sociaal democratisch erfgoed en de toekomst

Vandaag ga ik weer op stap, met de trein naar Luik, de ‘Vurige Stede’, even ten zuiden van Maastricht. Daar ligt het hart van de Waalse sociaal-democratie. Ondanks alles slaagt de Waalse PS er in jaar in jaar uit bijna veertig procent van de kiezers vast te houden, is er in Wallonië geen sprake van extreem rechts en groeit de economie in Wallonië harder dan in Vlaanderen. Luik maakt zich op voor de wereldtentoonstelling in 2017 en dat niet voor niets. Ik ben benieuwd…
Vrijdag ga ik op zoek naar partijgenoten in Aachen. Daarbij krijg ik hulp van Georg Götz, raadslid in Vaals, maar al meer dan dertig jaar lid van de SPD. Ik ben benieuwd naar de manier waarop de Duitse partijgenoten zich handhaven, naar de manier waarop hun stadsbestuur is georganiseerd en, natuurlijk, in hoeverre sociaal democraten, nu er geen grenzen meer bestaan, met elkaar om gaan….
Het verslag van mijn tocht naar Eijsden, en het bezoek aan de coöperatieven, volgt in de loop van het weekeinde. Het is bijna klaar.

Geef een reactie