Joop van den Berg, portret van een Friese PvdA-er

Portret van een Friese PvdA-er.
Joop van den Berg,
Wie in de voorbije decennia op een PvdA congres iets wilde regelen kon niet zonder de steun van de afdelingsvoorzitter van Heerenveen, Joop van den Berg. Andersom, wanneer Joop iets wil tijdens het congres weet hij vaak op het juiste moment, met de juiste noodzakelijks steun en op de juiste toon zijn punt binnen te halen. Het zal straks in den Bosch, wanneer de PvdA weer bijeen komt niet anders zijn. Joop is een boegbeeld van de sociaal democratie in Friesland en een van de meest markante PvdA ers die ik ken.
Na de wandeling naar Joure logeer ik bij Joop in Heerenveen. Vier jaar geleden verloor hij zijn vrouw; nu zorgt hij voor spruitjes, slavinken a la Joop en aardappels met jus. Het smaakt!
Aan tafel vertelt Joop over zijn leven. Hoe hij in militaire dienst in zag dat kernwapens de wereld uit moesten, te beginnen in Nederland, hoe hij betrokken raakte bij de eerste protestmars in Friesland tegen de oolrog in Vietnam, bij de Partij van de Arbeid en hoe hij aan de slag ging bij het kadaster, lid werd van de vakbond en actief werd als organisator en inspirator van de PvdA in Friesland. Joop organiseerde niet alleen familiedagen binnen de PvdA, of wandelingen door het landschap, hij werd lid van gemeenteraad, provinciale staten en gewestelijk en het landelijk bestuur, maar zorgde vooral voor politieke actie. Wanneer er in Frieland iets op touw gezet moest worden, iets ontwikkeld of bedacht moest worden was het Joop die er bij betrokken was of initiatief nam.
Zijn belevenissen als lid van de Tweede Kamer zijn bij momenten even vrolijk als hilarisch. Maar over alle vrolijke verhalen liggen een paar vaste patronen. Joop werkt vanuit de basis, organiseert de sociaal democratie vanuit een menselijk perspectief en is politiek uiterst behendig en bestuurders vaak drie stappen voor. De afdeling Heerenveen is groot voor de omvang van de gemeente; ik vermoed dat Joop alle 300 leden persoonlijk kent, op zoekt en helpt waar nodig. Voor Joop is de sociaal democratie meer dan een kiesvereniging van bestuurders.

Geef een reactie