Een jaar voettocht van Jan, een Tussenbalans op zaterdagochtend 4 februari in Warga

Een jaar voettocht van Jan,

De tussenbalans

4 februari 2012, in de Bidler te Warga/ Wergea, van 11.00 uur tot 13.30 uur.

Met de steun van de Wiardi Beckman Stichting ben ik op drie februari van het vorig jaar op weg gegaan voor een voettocht van twee jaar door Nederland. Twee dagen per week, donderdag en vrijdag, ging ik op zoek naar verhalen van mensen die de sociaal-democratie uit het oog verloren heeft. Zo wandelde ik in de voorbije maanden door Zeeland, Noord Brabant, Limburg, Gelderland- Achterhoek, Overijssel, Drenthe, Groningen en Friesland.

Terwijl de economische crisis zich verdiepte sprak ik de wethouder in Bergen op Zoom en Roosendaal, de orgeldraaier in Weert, de fabrieksarbeider bij Nedcar, de timmerman in Heerlen, sliep bij de daklozen in Wehl, ontmoette de gevangenisdirecteur in Ter Apel, de ziekenhuisdirecteur in Stadskanaal, de trainer van FC Groningen, Pieter Huistra sen Tweede Kamerlid Lutz Jacobi liep voorop naar Heerenveen…. Zo heb ik tientallen verhalen gehoord en veel indrukken opgedaan: over onderwijs, over zorg, over arbeid en industriepolitiek. Het zijn kleine verhalen, maar ze zijn belangrijk: de pijn en de ergernis die in de krant of op tv vaak toch ver weg lijkt, heb ik dag na dag opgetekend

Op zaterdagmorgen 4 februari wil ik jullie graag een tussenbalans voorleggen. Welke conclusies zijn tot nu toe te trekken op de terreinen van arbeid, onderwijs en zorg? Hoe kunnen we een regionaal antwoord vinden op de crisis van het kapitalisme? Wat betekent dit voor de sociaal-democratie? Ook wil ik graag met jullie vooruit kijken naar het tweede jaar van de voettocht.

Monika Sie Dhian Ho, directeur van de Wiardi Beckman Stichting zal de bijeenkomst leiden, en samen Bertus Mulder, schrijver van de recent verschenen studie ‘het Hart van de sociaal democratie’ en oud gedeputeerde van Fryslan en Tweede Kamerlid Lutz Jacobi zullen reflecteren op mijn bevindingen.

Graag tot 4 februari in Warga. Kom samen!

Geef een reactie