Heerenveen- Joure- Sneek … Over Schuld en koffie… II

II.
St. Nicolaasga naar Sneek.

Over schuld en koffie…

Joure is de thuisbasis van koffiebrander en theehandelaar Douwe Egberts. Het bedrijf gaf honderden arbeiders uit Joure en iomgeving werk en had een sterke binding met de plaats tot het bedrijf in 1978 werd overgenomen door de Amerikaanse multi national Sara Lee.
In het centrum van Joure is het oorspronkelijke winkeltje van Douwe Egberts nog te bezoeken en vormt tegelijk de entree tot het plaatselijke museum. Jan Walrecht, Joop van den Berg en ik brengen een flitsbezoek aan het curieuze winkeltje, wat door een mevrouw in klederdracht wordt geleid. Een groter contrast met het moederbedrijf Sara Lee is nauewlijks denkbaar.
De reputatie van de grote multi nationals Nestle, Sara Lee, Kraft en Procter en Jammer genoeg hebben we geen tijd met de ondernemingsraad te spreken of met vertegenwoordigers van de vakbond.
In St. Nicolaasga gaan Jan ik verder over doorweekte bospaden richting Langweer. Af en toe zakken mijn schoenen diep in de modder weg. We ontwijken plassen, lopen over een richeltje langs een snelweg en komen uiteindelijk in Langweer, een van de vele plaatsen aan het water. In het kerstalletje in de hoofdtraat zijn de schapen weg gehaald; een van de nieuwe bewoners van het dorp, afkomstig uit de Randstad, had zich beklaagd… schapen buiten in de winter, was het verwijt, dat was toch wel heel zielig en feitelijk dierenmishandeling. De boer, eigenaar van de schapen, had geen zin in verwijten of discussie en haalde de schapen maar weg.
Bij de plaatselijke bakker, bakkerij Langweer, koop ik een suikerbrood e een gevulde koek en gaan verder in de richting van Sneek.
Op het vlakke land, buiten Langweer, slaat de wind en regen ons in het gezicht. Maar, waarachtig, wanneer we een pontje op lopen en naar de overkant worden gebracht, staat Hans Janssen ons meyt een grote campagnebus van de afdeling Sneek, (officieel Zuid West Friesland) ons op te wachten. Dat is niet alleen een uitkomst maar ook hoogst feestelijk. De campagnebus is een oude brandweerwagen; opeens ben ik een klein jongetje … op de achterbank. Het kan me nu niet hard genoeg regenen.

Hans Janssen en Jan Walrecht spreken over de gevolgen van de fusie van verschillende afdelingen tot de nieuwe PvdA afdeling Zuid west Friesland. Er zijn actieve leden afgehaakt en teleurgesteld; anderen proberen er weer het beste van te maken. Er is een nieuw ombudsteam van start gegaan, met vroegere raadsleden uit de oude gemeenten. Zij hebben verbindingen met de raadsfractie, wethouders, provinciale vertegenwoordigers en de kamerleden Jacques Monasch uit Sneek en Lutz Jacobi uit Wergea/Warga.
Onderweg, met Bertus Mulder, Joop van den Berg, Lutz Jacobi en Jan Walrecht heb ik veel en vaak over dit soort zaken gesproken. In iedere vrijwel iedere afdeling is een raadsfractie actief, en een klein bestuur maar de voelhorens in de voor Friesland zo belangrijke dorpen zijn op veel plaatsen verloren gegaan. En dan is in Friesland de sociaal-democratie er nog beter aan toe dan andere delen van het land. Bij de vorige landelijke verkiezingen verloor de PvdA de strijd om de grootste partij op zeven duizend stemmen van de VVD. Die stemmen hebben de sociaal democraten op het platteland verloren.
In Sneek, in café Vellinga aan de oude Veemarkt, wachten enkele PvdA ers ons op. De Veemarkt wordt al lange tijd niet meer georganiseerd; het is nu een enorme parkeerplaats. We drinken een kopje koffie en ik vertel over m,n tocht en ondertussen denk ik na over die parkeerplaats die tot 1992 veemarktplaats was, over het Friese land met boerderijen en de grote zuivelproductie en de noordelijke samenleving… ik kom er nog niet uit. Er stellen zich nog raadsels. Daarom de volgende week verder, vanaf Sneek richting IJlst, Oudega en Workum.

1 reactie

  1. Shit Jan, had ik dat geweten, dat je langs ons vakantiehutje in Langweer bent gelopen…. Had je mooi je mdderige laarzen kunnen drogen en jezelf kunnen benatten! Stuur je wel een berichtje als je Haarlem aandoet?

Geef een reactie