Over Walcheren…. naar Middelburg

Middelburg.- Daags na de wandeling met Hans Spekman in Zevenhuizen, vervolg ik de voettocht in Zeeland. Op het programma: de etappe van Vrouwenpolder via Veere naar Middelburg. Mijn collega, Michiel Reijnen, uit Amsterdam zou me vergezellen. Hij haalt me thuis op en samen rijden we van Noord Beveland naar Walcheren. De toegang tot Vrouwenpolder blijkt afgesloten; eerst halverwege Veere, bij de jachthaven Oostwatering kunnen we parkeren.

We wandelen onder een fris zonnetje over het fietspad richting Veere. Bij de toegangsweg tot het toeristenstadje, fotografeert een jonge man in zwartwit uniform een verkeersbord. Pascal Corbijn (23 jaar) is zijn naam en is een van de drie Bijzondere Opsporings Ambtenaren van de gemeente Veere. Voor de goede orde, de gemeente Veere is het hele eiland Walcheren, uitgezonderd Middelburg en Vlissingen. Het is een groot, landelijk gebied waar tijdens de zomermaanden honderduizenden mensen vakantie vieren. Samen met zijn collega’s controleert en bewaakt Pascal het hele gebied alle gemeentelijke verordeningen. Vandalisme, stropers komen daar bij. Stropers zijn actief in de uitgestrekte natuurgebieden van de kuststrook maar ook op het Veerse Meer. Het verkeersbordje wat hij juist fotografeerde is zwart gespoten met een spuitbus.
Pascal Corbijn: “Kinderen vervelen zich. Je merkt dat ouders geen tijd meer hebben voor hun kinderen en dat zij zich verliezen in de computer of in sociale media. Dat is in een paar jaar tijd heel erg geworden; wij zien de gevolgen van die verveling en vervreemding elke dag op straat. Vernielingen, agressie. Het kost klauwen met belastinggeld om alles weer op orde te brengen.”

Niet lang geleden had Corbijnj nog zes andere collega’s; nu zijn ze met drieën en komt er een nieuwe collega bij. “Met drie zijn we echt te weinig voor dit eiland. De stropers zijn heel actief. Wild levert veel geld op en vissen ook. Een nachtje stropen levert gewoon veel geld op. We doen wat we kunnen.”
Michiel en ik lopen verder, het voormalige vissersstadje in. Het stadhuis en de Schotse huizen zijn niet te bezoeken; de monumentale beelden van voorgevel van het stadhuis zijn wegens verval weggehaald. De Schotse huizen, ingericht als museum en drijvend op vrijwilligers, ontberen perspectief. Het zelfde probleem geldt de reusachtige Grote Kerk van Veere; niemand weet eigenlijk een goede bestemming voor het reusachtige kerkgebouw met de markante stompe toren. Ondanks die atmosfeer van stilstand en verval trekt Veere jaarlijks miljoenen toeristen.

We drinken een kopje koffie in en van de ethablissementen en wandelen verder naar het kanaal door Walcheren. Daar volgen we het jaagpad richting Middelburg. Behalve een mevrouw met een wolfachtige en dreigende hond komen we niemand tegen.

Onderweg denk ik na over de wandeling van gisteren, met Hans Spekman en het beeld van de Europese Unie bij de roeivijver bij Zevenhuizen en tegelijkertijd aan de riviervissers in Nederland die van de regering hun beroep niet mogen uitoefenen omdat er dioxine in het rivierslib zit en dat daarvan sporen zijn te vinden in paling en wolhandkrab. Die dioxine in het slib is bij uitstek een grensoverschrijdend probleem; wat doet de EU daaraan? De richtlijn water? Maar daarmee verdwijnt de dioxine niet uit het slib en het plastic niet uit de oceaabn. En waarom gaat er wel Europees geld naar een roeivijver bij Rotterdam? Is er iemand die dat kan uitleggen aan de werkloze jongeren in Zuid Europa?

Halverwege trekt de wind aan en gaat de miezerige regen over in een finke stortbui. We worden doornat en ijskoud en zo lopen we het centrum van het in de oorlog zo gehavende berstuurscentrum van de provincie Zeeland binnen. Op de Dam, vinden we warmte in het Rockcafé. Michiel en Jimmy, vaste klanten, nemen ons vragend op en Murea, brengt ons warme chocolademelk. Wanneer we vertellen over de voettocht en het avontuur van nu bijna twee jaar, krijgen we vriendelijke woorden die we dankbaar aanvaarden.
Maar koud en nat blijven, deze dag.

“zie verslag op www.voettochtvanjan.nl”

From Over Walcheren .. op weg naar Middelburg, posted by Jan Schuurman Hess on 1/03/2013 (7 items)

Generated by Facebook Photo Fetcher 2


1 reactie

Geef een reactie