Op weg in Limburg

De komende weken ga ik door met de voettocht door Limburg. Morgen van Elsloo naar Maastricht. Vrijdag blijf ik in de oude stad aan de Maas en zal de markt bezoeken, en zo meer.
Volgende week is een bijzondere etappe. Donderdag vertrek ik van Maastricht naar Eijsden, om vervolgens vrijdag 27 mei naar Lixhe te gaan, net over de Maas, in Wallonië. Daar is onlangs de derde volkswinkel geopend, een coöperatieve supermarkt, waar lokale producten worden verkocht tegen concurrerende, geodkope prijzen. In 1981 werden de laatste coöperatieven in Wallonië gesloten; vorig jaar opende Elio di Rupo de eerste nieuwe coöperatieve supermarkt. Dit initiatief is, in samenwerking met lokale boeren, opgezet door de socialistische vakbond van Luik, FGTB, de Parti Socialiste, het socialistisch ziekenfonds, en de Luikse ouderenbond. Leden van deze organisaties krijgen extra kortingen in de winkels. Volgens mij moeten we in Nederland ook dit soort initiatieven ontwikkelen; het stimuleert de lokale, sociale economie en, hoe bescheiden ook, het doorbreekt de macht van de industriële voedselproducenten en supermarkten. Boeren en burgers moeten elkaar weer vinden, en coöperaties bieden perspectief. Wie mee wil volgende week, meld je aan!

Het vervolg van de planning tot aan de zomervakantie tref je hier onder aan! Let wel, dit alles onder voorbehoud… er kunnen steeds omstandigheden zijn waardoor aanpassingen noodzakelijk zijn. Daarvoor vraag ik bij voorbaat een beetje begrip.

Planning Voettocht van Jan

Week 20

Donderdag: Elsloo – Maastricht
Vrijdag: Maastricht

Week 21

Donderdag: Maastricht – Eijsden
Vrij Eijsden – Lixhie ( Rue de Liège 61)
(zie google: cooperative magasins FGTB de Liege)

Week 22

Hemelvaartsdag
Vrijdag: Eelke van der Veen. (Eventueel fietsen in Zeeland? )

Week 23

Donderdag: Luik (PS- FGTB, PvdA Limburg)
Vrijdag: Aken (SPD, …., PvdA Limburg)

Week 24

Donderdag: Kerkrade Heerlen
Vrijdag: Heerlen Sittard Geleen

Week 25

Donderdag: Roermond – Reuver
Vrijdag: Reuver – Venlo

Week 26

Donderdag: Venlo –Nieuw Bergen
Vrijdag: Nieuw Bergen- Gennip – Groesbeek (?)

Week 27

Donderdag: Groesbeek – Heilige land stichting- Nijmegen.
Vrijdag: Nijmegen

Week 28

Donderdag: Nijmegen – Arnhem
Vrijdag: Arnhem

Vakantie

Geef een reactie