de optocht voettocht

“Ben je van de Optocht?”

Vrijdagmiddag, 14 oktober 2011. Terwijl de zon zachtjes aan haar kracht verliest en schaduwen lang en zacht tekent op het landschap passeer ik het erf van een boerderij vlak voor de dorpsgrens van Steenwijksmoer. Er zijn een paar jongens aan het voetballen op een veldje voor het huis. Een van de mannen roept me: “Hé meneer, ben je van een optocht?”

Ik schiet in de lach. Een optocht in m,n eentje…

“Nee, een voettocht”, jongens, zeg ik. “Ik maak een voettocht door Nederland en ik kom uit Zeeland. Hebben jullie al aardrijkskunde op school?”

“Ja, meneer,” zegt de oudste die Rick heet.

Uit mijn rugzak pak ik vijf ansichtkaarten van de voettocht. Daar staat een landkaart op van Nederland, met een route. Ik geef elk van de jongens een kaart, en laat hen zien waar Zeeland ligt, en Brabant, Limburg, Gelderland, Overijssel en Drenthe waar zij wonen. Dat vinden ze leuk, een echte voettochtoptocht.

Ik vraag of de jongens op de foto willen; dan plaats ik die op de website van de voettocht. Ze stellen zich op in hun doel, lachen en juichen. “Op een website,” roepen ze en hollen met hun kaart naar het huis. Ze gaan de website opzoeken… Hier zijn ze, de jongens van Steenwijksmoer: Frank, Demain, Rick, Julian en Jarno.

Ik wandel verder; het is nog een behoorlijk eind naar Coevorden.
“Hé, meneer, ben je van een Optocht?”

(Ps. Het lukt me niet de foto hier te plakken; maar onder het linkje met foto op deze site zijn de jongens te zien.

Geef een reactie