Een nieuw avontuur staat op stapel

Tussen 2011 en 2013 maakte ik, twee dagen per week, een voettocht door het land. De verslagen daarvan treft U aan in het archief. Een deel daarvan werd herwerkt en samengevat in de boekuitgave  ‘Voettocht naar het hart van het Land’ (uitgeverij AtlasContact, 2014).

In 2020 was ik twee maanden te gast in Galerie T in Middelburg. Daar publiceerde ik in de vorm van een muurkrant ‘het Eilandenplan’ en voerde daarover publieke gesprekken, oa. met Hans Spekman en Frans Koch. In de daarop volgende maanden werd mij bevestigd door oa. de Vereniging van Waterbouwers dat dit eilandenplan realistisch is en uit te voeren. Bovendien bleek er in politiek den Haag belangstelling voor te bestaan.

Het eilandenplan heb ik intussen verwerkt in een verhaal, ‘de lange Weg naar de Zon’. Dat verhaal verbindt de realisering van een droom over een nieuwe wereld in de Tachtigjarige Oorlog of de Opstand tegen de Spaanse Koning, met de ontwikkelingen in onze samenleving van vandaag en vraagstukken voor de toekomst.

Tien jaar na de Voettocht van Jan later staat aldus een nieuw avontuur op stapel. Ditmaal niet te voet, maar met een nieuwe fiets met liefst zeven versnellingen. De fietstocht voert langs de kustlijn tussen Cadzand en Huisduinen, en later, na een gedegen praktische en financiële voorbereiding en zoektocht naar bondgenoten door twaalf provincies. Ik hoop in iedere provincie zeven basisscholen te bezoeken, en daar m,n verhaal te vertellen te luisteren naar de ervaringen en dromen van de leerlingen van de hoogste klassen. En wie weet kunnen we die dromen in voorstellingen omzetten, uit te voeren op de langste dag van het jaar, langs de kustlijn, inderdaad, op twaalf locaties tussen Cadzand en Huisduinen…